Zorg goed voor je nieuwe Tattoo of Piercing!

Na het laten zetten van een Tattoo of Piercing heb je zelf controle over hoe mooi deze zal blijven.
Een goede verzorging tijdens het genezingsproces zal zorgen voor het beste resultaat!

 

Nazorg voor Tattoo's

Informatie over de risico’s van tatoeages:

Het aanbrengen van tatoeages brengt risico’s met zich mee. Zorg daarom dat je goed bent uitgerust en genoeg hebt gegeten. Stel de tatoeeerder op de hoogte van eventueel medicijngebruik of huidproblemen, allergieen, epilepsie en overgevoeligheidsreacties.
Op www.veiligtattooerenenpiercen.nl kan je controleren of de studio een vergunning heeft.
Deze vergunning geeft aan dat de studio werkt volgens de hygienerichtlijnen van het Landelijk Centrum Hygiene en Veiligheid.

Laat geen tatoeage aanbrengen:

– op plekken waar je het afgelopen jaar plastische chirurgie of bestraling hebt ondergaan;
– op een litteken dat minder dan een jaar oud is;op een plek die minder dan zes weken geleden is getatoeeerd;
– op een plek waar minder dan drie maanden geleden een tatoeage is weg gelaserd of waar de laserwond nog niet volledig genezen is;
– op geirriteerde huis zoals bultjes, donkere moedervlekken of zwellingen;
– als je onder invloed bent van alcohol of drugs;
– als je zwanger bent.

Daarnaast word het afgeraden om een tatoeage te laten zetten als je last hebt van een van de volgende aandoeningen:

– diabetes
– hemofilie
– chronische huidziekte
– allergie voor tatoeagematerialen of –inkt
– immuunstoornis
– hart- en vaatafwijkingen

Heb je een van deze aandoeningen of gebruik je antistollingsmiddelen of antibiotica? En wil je toch een tatoeage? Overleg dan eerst de mogelijkheden met een arts.

Kijk voor achtergrondinformatie over bovenstaande risico’s op www.veiligtattoeerenenpiercen.nl

Nazorginstructie:
Tijdens het tatoeeren gaat de huid kapot, waardoor er een wond ontstaat. Als je de tatoeage goed verzorgt, duurt het ongeveer zes weken tot deze wond genezen is.

Als de tatoeage is afgedekt met een steriel kompres of huishoudfolie, mag je dit na 3 tot 5 uur verwijderen. Je mag met de tatoeage wel douchen.

Behandel de onbedekte tatoeagewond als volgt:
– was de tatoeage twee keer per dag met lauw warm water met een ongeparfumeerde zeep;
– dep de tatoeage na het wassen met een schone handdoek droog;
– smeer de wond gemiddeld 10 keer per dag dun in met Bepanthen baby zalf. Te verkrijgen bij etos of kruidvat.

Zorg dat je tijdens het genezingsproces:

– de tatoeagewond zo min mogelijk aanraakt (was eerst je handen voordat je de wond verzorgt);
– na ongeveer 4 dagen komen er velletjes van de tatoeage af, krab niet aan de tatoeagewond!;
– de tatoeagewond niet bedekt met strakke of bevuilde kleding;
– de tatoeagewond niet afdekt met pleisters of verband;
– (bubbel) baden, zwembaden, sauna’s en stoombaden vermijdt (voor twee weken);
– de tatoeagewond niet blootstelt aan zonlicht of de zonnebank.

De getatoeeerde huid blijft ook na de genezeing erg gevoelig voor zonlicht. Smeer je tatoeage daarom altijd goed in met zonnebrand.

Let op: neem contact op met de huisarts bij extreme roodheid, zwellingen, bloedingen, wondvocht, kleurverandering of chronische pijn.

Mocht je ergens over twijfelen neem altijd contact op met de shop.

Nazorg voor Piercings

Informatie over de risico’s van een piercing 
De GGD vindt het van belang om je te informeren over een aantal mogelijke risico’s. Het aanbrengen van een piercing is een huid doorborende handeling. Door een juiste werkwijze en een juist gebruik van de apparatuur moet voorkomen worden dat je besmet wordt met bloed overdraagbare ziekten, zoals Hepatitis B en C. Daarnaast kunnen door slechte verzorging en onhygiënische behandeling (zowel door jezelf als door de piercer) wondinfecties ontstaan die schadelijk zijn en je piercing er niet mooier op maken.  

Onder de 16 jaar zijn geen genitale piercings en tepelpiercings (bij meisjes) toegestaan en alle andere piercings zijn alleen toegestaan als je wettige vertegenwoordiger mee komt naar de studio.  

Voordat je een piercing laat aanbrengen word je gevraagd een toestemmingsformulier (een verklaring) in te vullen. In dit toestemmingsformulier staan o.a. een aantal vragen over je gezondheid. Het invullen van het toestemmingsformulier is voor je eigen veiligheid. Ben je onder de 16 jaar dan moet je wettige vertegenwoordiger het toestemmingsformulier tekenen en zich legitimeren. Het toestemmingsformulier blijft in het bezit van de piercer en wordt vertrouwelijk behandeld. 

Het aanbrengen van een piercing 
Voor het aanbrengen van de piercing wordt de huid schoongemaakt en gedesinfecteerd. Het aanbrengen van een piercing moet steriel gebeuren. Dat wil zeggen; de naald en het sieraad die door je huid gaan, moeten uit een steriele verpakking komen en mogen niet met de blote handen worden aangeraakt. De piercer draagt tijdens het aanbrengen van je piercing handschoenen die vlak voor het aanbrengen van de piercing gedesinfecteerd worden met alcohol 70-80%. Het aanbrengen van een piercing kan heel even pijn doen. Het is de piercer echter verboden om je, zonder toestemming van een arts, te verdoven. 

Het verzorgen van de piercing 
Een pas aangebrachte piercing is te vergelijken met een diepe wond in je huid. Het is heel belangrijk dat je je piercing goed verzorgt. Je krijgt van de piercer mondelinge en schriftelijke instructie mee hoe je dat moet doen. In de instructie moet o.a. staan hoe de piercing verzorgd moet worden en dat je bij klachten (hevige roodheid, zwellen, pussen, wondvocht) contact moet opnemen met je huisarts. De wond die door het piercen is ontstaan heeft tijd en zorg nodig om te genezen. Het helen van een piercingwond duurt soms lang (van 4 weken tot 9 maanden). Bij sommige mensen ontstaat als gevolg van het aanbrengen van een piercing littekenweefsel. Bovendien kan het gebeuren dat de piercingwond lelijk geneest als deze ontstoken is geweest. Van sommige piercings is nog niet bekend wat de gevolgen zijn op latere leeftijd. 

Zorg dat je goed uitgerust bent, goed hebt gegeten en breng de piercer op de hoogte van zaken waarvan je denkt dat ze belangrijk zijn (bijvoorbeeld medicijn- gebruik, allergieën, overgevoeligheidsreacties, epilepsie e.d.). Tijdens het aanbrengen van de piercing mag je niet onder invloed van alcohol of drugs zijn. 

De genezing van een piercing 
De genezingstijd van een piercing verschilt per piercing en kan ook per persoon verschillen. Algemene gezondheid en lichamelijke conditie spelen hierbij een rol. Persoonlijke hygiëne is tijdens de genezingstijd van de piercing absoluut noodzakelijk. Direct na het piercen kan de gepiercete plek rood worden en flink opzwellen. Als je een te klein ringetje of een te kort staafje hebt laten zetten is er een grotere kans op infecties en complicaties. Gedurende de genezingstijd moet het ringetje of staafje voortdurend ruimte hebben en niet te strak of te los zitten. De piercing moet worden beschouwd als een wond en ook zodanig behandeld worden. Voor een zo goed en vlot mogelijke genezing moeten de volgende regels in acht genomen worden. 

1) Raak de piercing zo min mogelijk aan met de handen.  

2) Spray de piercing mist twee maal per dag op de nieuwe piercing  

3) Dep de omgeving van de wond na de piercing mist met een schone handdoek of een tissue droog. Houd de wond en de piercing goed schoon. Tijdens het douchen de piercing goed met water naspoelen.  

4) Houd de piercing na het verzorgen zoveel mogelijk droog en houd ten alle tijden de piercing in.  

5) Smeer geen zalf, vaseline of iets degelijks op de wond.  

6) Druppel geen wond desinfectiemiddelen zoals Sterilon® of Bezaaiden® op de wond.  

7) Draag geen pleisters over de piercing, behalve kortdurende indien nodig tijdens sportactiviteiten.  

8) Draag bij een bodypiercing (bijv. tepel of navelpiercing etc.) geen strakke of vuile kleding. Elke dag een schone BH is essentieel. Draag indien mogelijk geen kanten BH’s. 

9) Vermijd tijdens het genezingsproces contact met zwemwater (chloor- zwembaden, bubbelbaden, natuurlijk zwemwater). Maak tevens geen gebruik van een stoombad. (In ieder geval 6 weken!)  

10) Verwijder nooit zelf het sieraad. Neem bij extreme roodheid, zwelling, bloeding, pussen, kleurverandering, uitgroei- of afstotingsverschijnselen van de wond of bij pijn altijd contact op met de huisarts. 

Specifieke nazorginstructie voor orale piercings 
Een tong- of lippiercing (of andere piercing in de mond) verdient extra aandacht na eten, drinken en roken en na elk ander oraal contact. Poets geregeld de tanden (de mond plaquevrij houden met bijv. een tandpasta op basis van een zoutoplossing) en spoel zo nodig met mondwater op basis van een chloorhexidineoplossing. 

Vermijd kussen of ander soort oraal contact gedurende het genezingsproces, doe dit gedurende 2 tot 4 weken. 

Specifieke nazorginstructies voor genitale piercings Geslachtspiercings rond de urinebuis hebben extra zorg nodig. Zeep in de urinebuis kan een blaasontsteking veroorzaken. Door ca. een uur voor het schoonmaken van de piercing een glas water te drinken worden zeepresten na het wassen sneller uitgeplast. 

Piercings in de geslachtsdelen moeten tijdens seksuele gemeenschap beschermd worden met een extra stevig condoom (bijv. een condoom voor anale seks) of een beflapje. Bij voorkeur geen seksuele gemeenschap tijdens de genezing van een piercing in de geslachtsdelen. 

Mocht u meer vragen hebben, mag u die ons altijd stellen.  Meer informatie vind u op: www.veiligtatoeerenenpiercen.nl 

Mocht je ergens over twijfelen neem altijd contact op met de shop.